Rioolwaterzuivering Apeldoorn produceert Waterschapsenergie.

Projectgegevens

Naam

Henry van Veldhuizen

Organisatie

Waterschap Vallei en Veluwe

Rioolwaterzuivering Apeldoorn zuivert het afvalwater van Apeldoorn en de omringende kernen Beekbergen en Klarenbeek. Sinds 2010 is er een overschot van energie dat goed is voor de elektriciteitsbehoefte van 1300 huishoudens. Ook wordt nu al warm water geleverd aan honderden nabijgelegen nieuwbouwwoningen. In Apeldoorn vergisten we naast rioolslib ook externe slibben (zoals organisch afval van slachterijen en supermarkten) in speciale vergistingsinstallaties.

Hoeveel en wat voor energie produceert Apeldoorn straks?

Na oplevering (eind 2014) wordt een overschot verwacht dat goed is voor de elektriciteitsbehoefte van 3000 huishoudens. Het gaat hier om biogas dat vrijkomt en wordt omgezet in elektriciteit. Ook levert Apeldoorn warm water.

Waar wordt de energie voor gebruikt?

De energie die we opwekken in Amersfoort en Apeldoorn wordt gebruikt om het totale zuiveringsproces op al onze 16 zuiveringsinstallaties in ons werkgebied energieneutraal te maken. Op dit moment wekken we 58% van de benodigde energie op. Na realisatie van de huidige projecten in Amersfoort en Apeldoorn, wekken we 80% van de energie op die nodig is om alle 16 zuiveringsinstallaties in ons werkgebied energieneutraal te laten functioneren.

Waardevolle grondstoffen

Vanaf 2015 gaat Energie- & Grondstoffenfabriek Apeldoorn 900 ton kunstmest produceren.

Meer informatie over Energiefabriek Apeldoorn