Direct naar content

Jaabericht 2019

2019 stond in het teken van samenwerking met AquaMinerals, de eerste Kaumera-fabriek en ons symposium over water als nieuwe bron. 

Download hier het EFGF Jaarbericht 2019.

Jaarbericht 2018

Ook in 2018 heeft de Energie- & Grondstoffenfabriek veel gedaan. Enkele hoogtepunten presenteren wij in ons jaarbericht 2018.

Download hier het EFGF Jaarbericht 2018.

Jaarbericht 2017

In 2017 hebben de waterschappen een belangrijke bijdrage geleverd om te komen tot een circulaire economie. Als voorbeelden noemen we graag de voorbereiding van het project Phario 2.0, waarmee het winnen van bioplastics uit rioolslib weer een stap verder komt.  Vanuit de markt wordt er veel interesse getoond in het product. Bij terugwinning van cellulose zien we resultaten bij verschillende projecten op meerdere locaties. Zo is ook in 2017 cellulose als afdruipremmer in asfalt toegepast. En er kwam veel landelijke belangstelling voor onze presentatie van een uniek product tijdens de Dutch Design Week, in oktober 2017. Meer weten? 

Download hier het EFGF Jaarbericht 2017.

Jaarbericht 2016

Dit is het tweede jaar op een rij dat de Energie-en Grondstoffenfabriek haar werkzaamheden en resultaten deelt in een publieksjaarverslag. Dat doen we omdat we als netwerkorganisatie van de Nederlandse waterschappen willen laten zien welke stappen we zetten in het verduurzamen van de afvalwaterketen.

Ook in 2016 hebben de waterschappen weer een belangrijke bijdrage geleverd om te komen tot een circulaire economie. Onder andere door het ondertekenen van het Grondstoffenakkoord, samen met 179 andere partijen. Er zijn twee fijnzeefinstallaties geopend, in Aarle-Rixtel en in De Beemster, voor de teruwinning van cellulosevezels uit afvalwater. Er is een fietspad geopend, nabij Leeuwarden, gemaakt van gerecycled wc-papier en we stonden breed in de belangstelling tijdens de Dutch Design Week en de Innovation Expo. Een andere belangrijke mijlpaal is de opening van de eerste kunstmestfabriek van Nederland. Deze staat in Amersfoort. Nieuwsgierig naar al onze inspanningen en resultaten?

Download hier ons jaarbericht 2016

Jaarbericht 2015

De Energie-en Grondstoffenfabriek heeft als netwerkorganisatie in 2015 veel weten te bereiken. We hebben een prijs gewonnen voor onze samenwerking met waterschappen, overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Voor het winnen van struviet zijn enkele waterschappen gaan samenwerken met Aqua Minerals (voorheen Reststoffenunie), voor de grondstof alginaat is er een groot samenwerkingsproject, samen met het Rijk, opgestart en als klap op de vuurpijl is in oktober 2015 de eerste kilo bioplastics uit afvalwater aan het publiek getoond. Een echte primeur! 

Download hier ons jaarbericht 2015