Direct naar content
Terug naar overzicht

Op maandag 23 oktober, zijn de winnaars van de septembereditie van de Circular Challenge eindelijk bekendgemaakt. Het team Sanderco (AqM & WBL), bestaande uit Aswini, Nadya, Prathik, Vivian en Vignesh, kwam als glorieuze winnaar uit de bus, en hun innovatieve concept heeft iedereen versteld doen staan.

De Circular Challenge begon zes weken geleden met de uitdaging om duurzame oplossingen te bedenken voor diverse reststromen, waaronder plastic folie van Diergaarde Blijdorp, calciet uit duinwater van Dunea en zand van Waterschapsbedrijf Limburg. 

Sanderco's winnende idee heeft de naam "zandbatterij" gekregen, en het is een ware gamechanger. Deze innovatieve batterij kan restwarmte opslaan en later weer vrijgeven, waardoor bedrijven de mogelijkheid krijgen om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en netto nul uitstoot te bereiken. Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd zuivert de hoge temperatuur het zand, waardoor dit zand na een paar jaar in de batterij weer veilig terug de natuur in kan. Oftewel: het cirkeltje is rond!. Met dit concept heeft Sanderco niet alleen een oplossing geboden voor een dringend probleem, maar ook een schaalbare oplossing gecreëerd voor bedrijven die streven naar duurzame energieopslag.

Juryvoorzitter Fatima Delgado Medina van TU Delft Center for Entrepreneurship prees het team voor hun potentieel en de dringendheid van het probleem dat ze aanpakten.

Ook de ‘klant’ is blij. Saskia Hanneman van Waterschapsbedrijf Limburg vertelt over de oplossing én de winst: “Ik had zes weken geleden - toen ik aankwam met die enorm stinkende emmer zand - niet durven dromen dat we het winnende team zouden worden. Het team heeft een hele mooie circulaire oplossing gemaakt met onze reststroom. Als wij - of een ander bedrijf - straks ergens warmte over hebben, kunnen we het via de zandbatterij opslaan en later hergebruiken. En als je dat zand na vier of vijf jaar in de batterij er vervolgens ook nog schoon uit krijgt, is dat helemaal mooi meegenomen. Daarmee kunnen we andere, hoogwaardige oplossingen voor zoeken. Wat de mogelijkheden zijn, dat moeten we nu verder gaan onderzoeken.”

De overwinning stelt Aswini, Nadya, Prathik, Vivian en Vignesh in staat om hun idee verder te ontwikkelen in BlueCity, met een BlueCity LAB-abonnement, een flexwerkplek en zakelijke coaching in de Ventures studio als beloning.

Foto: Jacqueline Fuijkschot