Waternet / Amstel Gooi & Vecht heeft een ludieke actie verzonnen: het verzamelen van mannenurine om te recyclen tijdens SAIL 2015.

Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht streven ernaar om tijdens SAIL Amsterdam 100.000 liter urine op te halen om te recyclen tot kunstmest. Dit zijn ongeveer een half miljoen plasjes. De kunstmest wordt gebruikt voor groene projecten in Amsterdam.

Zeiken op SAIL

Mannen die op SAIL komen plassen kunnen hun plasje specifiek doneren aan drie duurzame projecten in Amsterdam. Deze projecten zijn gelieerd aan Amsterdam Rainproof, een platform dat de stad bestand wil maken tegen wateroverlast als gevolg van steeds vaker voorkomende hoosbuien. Groenvoorzieningen op bijvoorbeeld daken en muren helpen regen op te vangen en maken de stad ook nog eens mooier. Het project met de grootste opbrengst urine ontvangt na SAIL zakken kunstmest om planten op daken of muren nog beter te laten groeien.

Schaarse grondstoffen

Urine bevat fosfaat, een steeds schaarser wordende meststof. Naar verwachting zullen de natuurlijke bronnen waar nu fosfaat wordt gewonnen over 30 jaar uitgeput zijn. Zonder fosfaat kan er geen enkel gewas groeien en daarom is het, gezien de groeiende wereldbevolking, erg belangrijk om over te gaan op hergebruik van bronnen. Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht winnen sinds 2013 fosfaat terug uit rioolwater in een speciale fosfaatfabriek in Amsterdam West. Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen jaarlijks 10.000 voetbalvelden worden bemest.

Wil je meer weten over de ludieke actie tijdens Sail? Lees dan hier verder..