Direct naar content
Terug naar overzicht

Maacq Oase is een van de resultaten van het project MAACQ, een initiatief van Omlab in samenwerking met AquaMinerals, Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) en Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF). Het eerste Maacq-ontwikkeltraject is mede mogelijk gemaakt door ArnhemMade.

Omlab en Fillip Studios ontwikkelden de Maacq Oase, een nieuwe bron voor biodiversiteit. De milieuvriendelijke 3d-print vertelt het verhaal van de natuurontwikkeling in de omgeving. Tegelijk gaat het de verzuring van de bodem tegen en versterkt de biodiversiteit van flora en fauna. Zonder verstoring van de natuur. Maacq Oase is t/m 13.02.22 te zien in ‘Biodesign, grondstoffen van de toekomst’, CODA Apeldoorn. 

Het ontwerp is geïnspireerd door het omringende Veluwse landschap. Het 3d-geprinte circulair object is gemaakt van grondstoffen uit rioolwaterzuivering en drinkwaterproductie. De bodem in veel bos- en heidegebieden is verzuurd, wat ernstige gevolgen heeft voor de biodiversiteit van flora en fauna.Nu wordt die verzuring van de bodem her en der op de Veluwe maar ook elders in Nederland aangepakt met behulp van helikopters en tractoren. O.a. schelpengruis wordt in bulk uitgestrooid boven hei en bos. Hierbij wordt rekening gehouden met de bronst en weer en wind. Gebieden worden tijdelijk afgesloten voor publiek. Naast grootschalige herstel-operaties biedt de Maacq Oase ruimte en rust voor uitleg en betrokkenheid, een plek voor dier én mens.

Lees hier meer over MAACQ Oase.