Direct naar content

Van medicijnresten tot microplastics: de lijst met stoffen die we niet in ons water willen, maar er wel in terugvinden is lang. Waterzuiveringssystemen bieden een oplossing, maar het zuiveren wordt een steeds grotere uitdaging. Tegelijkertijd maken drogere zomers het water dat we tot onze beschikking hebben des te waardevoller. Daarom organiseert BlueCity een speciale editie van de Circular Challenge die volledig in het teken staat van water. Gedurende een periode van zes weken gaan zeven verschillende organisaties uit de waterketen aan de slag met een (drink)water gerelateerde reststroom - van PFAS vervuilde bagger tot tampons die door de wc worden gespoeld. Hoe kunnen we deze reststromen circulair inzetten?

Projectgegevens

Neem PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) bijvoorbeeld. Je vindt deze stoffen in veel producten die door gebruik daarvan in de bodem, bagger en oppervlaktewater terecht kunnen komen - met alle negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid van dien. 'We dragen al actief bij aan het realiseren van een circulaire economie door bijvoorbeeld bagger weer zoveel mogelijk lokaal toe te passen, maar ook het PFAS probleem willen we bij de bron aanpakken. Daarom doen we mee aan de Circular Challenge.' aldus Laura Everdij van Waterschap Hollandse Delta.

Deelnemers

Naast Waterschap Hollandse Delta sluiten ook Waterschap Rivierenland, Waterschap Vallei en Veluwe (i.s.m Pharmafilter), Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en AquaMinerals zich aan bij deze editie van de BlueCity Circular Challenge. Samen met een klein, multidisciplinair team van young professionals en onder begeleiding van circulaire pioneers uit het netwerk van BlueCity, gaat iedere organisatie aan de slag met het verwaarden van een eigen reststroom. Met als resultaat interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

Van groenafval tot grijs water

Naast de eerder genoemde PFAS vervuilde bagger en roostergoed, komen ook groenafval (bijv. maaisel uit de berm), grijs water (huis, tuin en keuken water dat door het afvoerputje verdwijnt), afvalwater afkomstig uit ziekenhuizen en ijzerkalkslib (een bijproduct van de zuivering van grondwater tot drinkwater) aan bod. Gedurende een intensief traject van zes weken transformeren de deelnemers deze reststromen in een circulair product of service dat rendabel én schaalbaar is.

Wanneer

Deze editie van de BlueCity Circular Challenge loopt van 21 mei 2021 t/m 1 juli 2021. Gedurende deze periode zullen er updates over de ontwikkelingen worden gedeeld op de social media kanalen van BlueCity en de deelnemende organisaties. Benieuwd naar de eindresultaten? Deze worden op 1 juli gepresenteerd tijdens een feestelijke finale die online live mee te kijken is.

Over de BlueCity Circular Challenge

Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De Circular Challenge biedt gevestigde organisaties en bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen 6 weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Onder begeleiding van pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen, design thinkers en financieel experts, ontwikkelt een klein, multi-disciplinair team van studenten en young professionals een business case en een tastbaar prototype. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) startups en veelbelovende innovaties. Het resultaat: new circular business met economisch interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

Meedoen met de BlueCity Circular Challenge

Werk jij voor een organisatie die ook circulaire ambities heeft? Voor de BlueCity Circular Challenge die in september 2021 van start gaat, zijn wij nog op zoek naar deelnemers. Neem contact op met Niels Braamse via n.braamse@bluecity.nl of 06 82719180 en vraag naar de mogelijkheden.