Direct naar content
Terug naar overzicht

Waterschappen winnen hoogwaardige grondstoffen uit afvalwater en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan een circulaire en duurzame economie. Met die boodschap staan de waterbeheerders op de Dutch Design Week en tonen een urn gemaakt van bioplastic uit rioolwater.

Unicum

Het bioplastic PolyHydroxyAlkanoaat (PHA) is een alternatief voor plastic uit fossiele bronnen. Dit type bioplastic wordt gemaakt uit de miljarden bacteriën die de waterschappen gebruiken om afvalwater te zuiveren. Een unicum in de wereld. Voor de productie van PHA worden de bacteriën vetgemest met vetzuren en vervolgens geoogst. 

Urn van bioplastic

Studio Nienke Hoogvliet gebruikt in de presentatie een urn gemaakt van bioplastic als ultiem symbool van circulariteit en laat in enkele stappen zien hoe uit bacteriën in afvalwater bioplastic wordt gemaakt. Met de urn als symbool koppelt Hoogvliet het thema circulariteit aan de vergankelijkheid van de mens; circulariteit in optima forma.  

Circulaire economie

De circulaire economie is een belangrijk thema voor de Nederlandse waterschappen. Eerder dit jaar bood de Unie van Waterschappen samen met IPO en VNG het nieuwe kabinet een investeringsagenda aan. Een van de speerpunten is een circulair Nederland in 2050. De waterschappen werken aan deze ambitie door naast energie, waardevolle grondstoffen terug te winnen uit afvalwater zoals fosfaat, cellulose, alginaat en bioplastic. Zij doen dit in de netwerkorganisatie Energie- & Grondstoffenfabriek en dragen zo bij aan de energietransitie en de omslag naar een circulaire economie.

De Dutch Design Week is van 21 tot en met 29 oktober in Eindhoven. De presentatie van de Energie- & Grondstoffenfabriek is in het Klokgebouw, stand 4.08.

Bekijk een video van de presentatie