De waterschappen nemen van 20-29 januari deel aan de Internationale Grüne Woche in Berlijn en presenteren zich in het Holland Paviljoen.

De Internationale Grüne Woche vindt plaats van 20–29 januari 2017 in Berlijn. Deze grote commerciële landbouwbeurs en politiek netwerkevenement is de gezamenlijke start van het nieuwe jaar voor alle zakelijke en politieke decisionmakers uit de Nederlandse agrofoodsector.

Toekomstbestendig

Nederland presenteert zich met het Holland paviljoen dat de overheid samen met de inzet van het bedrijfsleven heeft gerealiseerd. Om het marktaandeel van Nederland op de Duitse markt in de toekomst te behouden en te versterken heeft staatssecretaris van EZ Van Dam, mede in de Kamerbrief Toekomstbestendige Agrofood Export, uitgesproken de focus te leggen op onderscheidende kwaliteitsproducten, voedselinnovaties, het accentueren van kennis en technologie componenten en vernieuwende en duurzame productiemethoden.

Netwerken

Staatssecretaris Martijn van Dam zal met een delegatie van het Ministerie van Economische Zaken de Internationale Grüne Woche van 19 tot 21 januari bezoeken. Naast een politiek programma zal de staatssecretaris op vrijdagochtend een rondgang maken over de Nederlandse inzending en het Holland paviljoen officieel openen in aanwezigheid van bondsminister Schmidt. Ook zal er een agro-ontvangst plaatsvinden en een netwerkdiner met genodigd Nederlands bedrijfsleven. Innovatie-technoloog en expert Jan-Evert van Veldhoven (De Dommel) van de Energie- en Grondstoffenfabriek zal de internationale delegaties tijdens de openingsdagen te woord staan.

De Energie- & Grondstoffenfabriek

De waterschappen in Nederland beschouwen afvalwater niet langer alleen als een te zuiveren en te verwerken product, maar ook als een bron van duurzame energie, grondstoffen en schoon water. Dit past in de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie. De waterschappen werken hieraan in de netwerkorganisatie Energie- en Grondstoffenfabriek en zijn in Berlijn aanwezig met een designtafel en designlampen gemaakt van herwonnen wc-papier uit afvalwater. Het terugwinnen van energie en grondstoffen op de waterzuiveringen past in de ambitie van Nederland om in 2050 tot een honderd procent circulaire economie te komen.