Direct naar content
Terug naar overzicht

De rioolwaterzuivering in Tiel is officieel omgedoopt tot Energiefabriek. Met behulp van een nieuwe slibvergistingsinstallatie haalt Waterschap Rivierenland meer biogas uit rioolslib. De hoeveelheid biogas is nu genoeg om de rioolwaterzuivering energieneutraal te maken. Met een jaarlijkse opbrengst van 3,6 miljoen kWh draagt de Energiefabriek bij aan het doel van het waterschap om in 2030 energieneutraal te worden.

Afvalwater is steeds vaker een belangrijke bron van energie en grondstoffen. Zo ook bij Waterschap Rivierenland. Het waterschap voert slib aan vanuit verschillende rioolwaterzuiveringen in de Betuwe. In Tiel wordt dit vervolgens op een efficiënte manier omgezet in biogas. “Bijzonder aan deze installatie is dat we weinig ruimte hadden om te bouwen”, vertelt projectleider Leen Boltjes’. “De beschikbare bouwruimte was zo minimaal dat de slibvergistingsinstallatie als het ware op een postzegel gebouwd is. De ‘oude’ slibvergistingstank heeft hierbij een nieuw leven gekregen en is geschikt gemaakt om stikstof te verwijderen uit het water dat vrijkomt bij het verwerken van slib. De stikstof wordt ter plekke verwerkt tot de grondstof struviet.”

Energieneutraal in 2030

Waterschap Rivierenland heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te worden. Met een jaarlijkse opbrengst van 3,6 miljoen kWh draagt de Energiefabriek in Tiel voor ca. 6% bij aan deze doelstelling. “Hiermee voorzie je ongeveer 1100 woningen van energie”, stelt Boltjes. De slibvergistingsinstallatie is in opdracht van het waterschap gebouwd door de samenwerkende partijen BESIX en Colsen.

Bron: Waterschap Rivierenland