Op donderdag 13 oktober om 11.45 uur tonen de waterschappen Aa & Maas en Hollands Noorderkwartier unieke producten van hergebruikt wc-papier in pop-up shops in Helmond en Purmerend.

Rioolwater is goud waard

Het afvalwater dat de waterschappen zuiveren zit boordevol energie en grondstoffen.  De waterschappen winnen die schaarser wordende stoffen steeds meer terug. Denk hierbij aan fosfaat, alginaat en cellulose. Door reststoffen uit rioolwater in te zetten als waardevolle grondstoffen, zetten de waterschappen een nieuwe stap in de bijdrage aan de circulaire economie.

Hergebruikt toiletpapier

We hebben steeds meer technieken tot onze beschikking om waardevolle grondstoffen uit het rioolwater te halen. De opening van de pop-up shops markeert de terugwinning van cellulose op de waterzuiveringen in Aarle-Rixtel en De Beemster. Met een zogenaamde  fijnzeefinstallatie wordt het toiletpapier uit rioolwater gezeefd. Uit het toiletpapier wordt de grondstof cellulose gewonnen.

Vele toepassingen

Maak in de pop-up shops kennis met unieke producten van cellulose. De herwonnen grondstof is toepasbaar voor diverse producten zoals isolatiemateriaal voor de bouw, plaatmateriaal voor meubels of als afdruipremmer voor asfalt. Ook kan cellulose omgezet worden in bioplastics: een biologisch afbreekbaar plastic.

Kunst en scholieren

Kunstenares Nienke Hoogvliet toont in de shops de waarde van herwonnen cellulose met aantrekkelijke designproducten. In de shop in Purmerend gaat groep 8 van basisschool de Bloeiende Perelaar uit Zuidoostbeemster tijdens de opening zelf aan de slag  met het maken van een kunstwerkje van cellulose. In Helmond is dit groep 8 van de basisschool De Stroom uit Helmond.

De shops in Helmond en Purmerend worden op 13 oktober gelijktijdig geopend en zijn drie dagen open voor publiek. Wij nodigen u uit voor de opening van de Pop-Up Shop in Helmond of Purmerend.

Programma Helmond

  • 11.30 uur aanvang Pop-Up Shop, Kerkstraat 41 in Helmond.
  • 11.45 uur officiële opening  (tot 12.15 uur)
  • 13.00 uur rondleiding op waterzuivering en fijnzeefinstallatie Aarle-Rixtel. Adres: Bakelseweg 2, Aarle-Rixtel

Programma De Beemster

  • 09.30 uur ontvangst waterzuivering De Beemster met aansluitend een rondleiding. Adres: Zuiderweg 44, 1461 GD Zuidoostbeemster
  • 11.45 uur officiële opening (tot 12.15 uur) Adres: Willem Eggertstraat, Purmerend (naast Xenos, op de 1e verdieping)

Rijksbreed programma

Het terugwinnen van cellulose op de waterzuiveringen past in de ambitie van Nederland om in 2050 volledig circulair te zijn. Hiervoor zal onder meer een grondstoffenakkoord worden gesloten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken) gaan afspraken maken met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om tot een honderd procent circulaire economie te komen.