Overal in Nederland is de energietransitie in volle gang. Woningen en andere gebouwen moeten aardgasvrij gemaakt worden, bijvoorbeeld door deze aan te sluiten op een warmtenet. Daarvoor moet dan wel een warmtebron beschikbaar zijn. Thermische energie afkomstig uit rioolwater is een kansrijke bron. De waterschappen, die de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) beheren, zien mogelijkheden voor het benutten van warmte uit het gezuiverde water. Om voor waterschappen én de gemeenten deze potentie in beeld te krijgen, lieten de Energie- & Grondstoffenfabriek en de Unie van Waterschappen door Syntraal een studie uitvoeren. Hierbij is keken naar de potentie van thermische energie uit afvalwater bij alle RWZI’s in Nederland en de kansen voor de inzet als energiebron voor warmtenetten.
Nederland heeft 323 RWZI’s en 342 gemeenten. Bij 227 gemeenten staan één of meerdere RWZI’s binnen de grenzen van de gemeente en zijn daarmee een potentiële energiebron. Per gemeente is bekeken of er al gebruik gemaakt wordt van thermische energie uit afvalwater. Daarvoor zijn alle openbare Transitievisies Warmte onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat in veel gemeenten onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn van het gebruik van deze warmtebron. In sommige gemeenten wordt al concreet aan projecten gewerkt.
Voor elke RWZI is een zoekgebied gedefinieerd op basis van de warmtepotentie. In het zoekgebied is gekeken naar de warmtevraag die de omliggende wijken en gebouwen hebben. Op basis daarvan is aangegeven welk deel van de warmtevraag door een RWZI ingevuld kan worden. Hier-bij is ook gekeken naar de huidige en toekomstige warmtenetten, om te kijken waar kansen zijn om aan te sluiten.
Uiteindelijk zijn alle verzamelde gegevens gecombineerd, geïnterpreteerd en geanalyseerd. Zo is per waterschap inzichtelijk gemaakt wat het potentieel is van thermische energie uit rioolwater. Bij deze analyse is rekening gehouden met de afstand tussen de woonwijk en de RWZI’s en obstakels zoals (snel)wegen, spoorwegen en rivieren die invloed kunnen hebben op de geschiktheid van de warmtebron. De resultaten van het onderzoek vormen een mooie aanleiding voor waterschappen en gemeenten om het gesprek aan te gaan over deze potentierijke duurzame energiebron.
Benieuwd naar de resultaten? De digitale MapTour met de interactieve kaarten staan op www.aquathermieviewer.nl. Hier is ook de rapportage en samenvatting te downloaden.