Direct naar content
Terug naar overzicht

‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’, daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens Dutch Design Week 2020 presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien.

De presentatie is te zien tijdens de Dutch Design Week 2020 (17 tot en met 25 oktober 2020) maar ook online te volgen via www.ddw.nl en via deze link.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’ installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations. 

3D-print

Omlab 3d printte een wc-gebouw (schaal 1:4) van cellulose, calciet, kaumera en een beetje alginaat. Die eerste 3 grondstoffen zijn afkomstig uit de riool- en drinkwaterzuivering.  Calciet is een bijproduct van drinkwaterzuivering, kaumera en cellulose is afkomstig van rioolwaterzuivering. Het zijn circulaire reststromen. Lees hier het interview met Huub Looze, co-founder van Omlab.