Oerlemans Plastics en Maan Biobased products staan te popelen om het bioafbreekbaar polyester uit rioolwater Phario in te zetten voor hun producten. Waar Oerlemans de circulaire kunststof wil inzetten voor landbouwplastic, kan Maan Phario gebruiken voor zijn Growcoon: een bioafbreekbaar hulpmiddel om zaden op te kweken tot stekjes.

De waterzuiverende bacteriën  uit een rioolwaterzuivering kunnen afvalstoffen omzetten in een waardevol biopolymeer met de naam polyhydroxy-alkanoaat (PHA). PHA heeft als bijkomend voordeel dat bacteriën dit materiaal weer kunnen afbreken. Daarmee genieten fabrikanten van bijvoorbeeld landbouwproducten van de positieve eigenschappen van kunststoffen, zonder het milieu te belasten met plastic afval. 

Omdat rioolwater als basis wordt genomen, noemde de waterschappen de circulaire grondstof Phario. De waterschappen willen graag de kosten voor waterzuivering verlagen en de circulaire economie ondersteunen. Vandaar dat ze eerst op kleine schaal onderzochten óf het mogelijk was om Phario te produceren. Die eerste fase leverde een positieve businesscase op en een hele positieve bijdrage aan de circulaire economie.

Bekijk hier de eerste resultaten van het Phario-project

De belangrijkste bottleneck voor grootschalige productie is dat het materiaal nu nog onvoldoende wordt toegepast. Duurzame koplopers zoals Oerlemans Plastics en Maan Biobased products zijn enthousiast over de eerste testen die ze konden uitvoeren met Phario. Hun vraag droeg dan ook bij aan het besluit van de waterschappen om het project op te schalen en samen met een aantal partners te investeren in een proefinstallatie. Eerder werd al bewezen dat het mogelijk is één kilo PHA te produceren, maar nu wordt het tijd om duizenden kilo’s te produceren zodat de fabrikanten die interesse hebben in Phario verdere testen kunnen uitvoeren. Twee van die klanten vertellen in bijgaande films waar ze Phario voor willen gebruiken.

Bioafbreekbaar folie

Oerlemans Plastics is producent van kunststof flexibele verpakkingen en folie. Het bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe folie- en verpakkingsconcepten voor onder andere de tuinbouw, industrie, verpakkingsgroothandel en retail. Een van de producten van het bedrijf is bioafbreekbaar mulchfolie dat agrariërs gebruiken voor het beschermen van hun gewassen en dat verdamping van water tegengaat. Sustainability Director Rob Verhagen: ‘Oerlemans staat bekend als de sustainable innovator en we vertalen dat in een het Rethink Plastics plan. Dit plan bestaat uit vijf elementen: Reduce, Reuce, Recycle, Renew en Redesign. Bioafbreekbaar kunststof dat is gemaakt uit rioolwater past uitstekend in deze denkwijze. De folie die we nu leveren is al bioafbreekbaar en beperkt bovendien het gebruik van herbiciden, pesticiden en water. Als de folie niet meer nodig is, kunnen de agrariërs het gewoon vermalen, waarna het in de grond wordt afgebroken door de daar aanwezige bacteriën. Als we dan ook nog de oorsprong van de folie circulair kunnen maken, bieden we onze klanten een compleet circulair product dat de natuur ondersteunt.

Verhagen kan dan ook niet wachten om meer kilo’s te kunnen verwerken in zijn folies. ‘We hebben tot nog toe kunnen experimenteren met één kilo Phario, maar dat moet uiteraard veel meer worden. Als we een goed en gecertificeerd circulair product kunnen aanbieden, kunnen we onze klanten helpen bij hun duurzame ambities. Dan snijdt het mes aan twee kanten.’  

Bekijk hier de film van Oerlemans

Growcoon

Maan Biobased Products is een innovatief bedrijf dat zelf de Growcoon ontwikkelde. De cocons van bioafbreekbaar polyester helpen zaadjes uit te groeien tot stekjes en stekjes uit te groeien tot planten. Het innovatieve product zorgt voor een ideaal microklimaat, ondersteunt de plant bij de ontwikkeling van de wortelkluit en is bovendien compact, licht en op maat te maken. Maar het grootste voordeel van de Growcoon is dat het biologisch afbreekbaar is, waardoor er geen resten in de grond achterblijven als de plant op eigen kracht verder kan groeien. Oprichter van Maan Groep André Janssen: ‘Voor de producten van Maangroep is duurzaamheid het uitgangspunt. Het productieproces dat wij voor de Growcoon ontwikkelden zorgt ervoor dat we minder grondstoffen nodig hebben en een product op maat kunnen bieden. We hebben daarbij bewust voor een bioafbreekbare kunststof gekozen. Het voordeel van kunststof is dat het eenvoudig is te bewerken, waardoor we maatproducten kunnen leveren die optimaal zijn afgestemd op het soort plant. Bovendien neemt kunststof geen water op, waardoor vochtschimmel de structuur niet aantast. Het enige nadeel van de standaard kunststoffen is dat ze in het milieu kunnen terechtkomen. Dat is met bioafbreekbaar kunststof niet het geval, omdat de bacteriën in de grond dit kunnen afbreken.

We willen heel graag aan de slag met Phario omdat de testen die we uitvoerden met de eerste kilo grondstof zeer goede resultaten opleverden. We denken met PHArio een nog betere Growcoon te kunnen leveren. Het feit dat dit biopolymeer ook nog eens is gemaakt van rioolwater, geeft het een pluspunt ten opzichte van ons huidige materiaal. We houden de ontwikkelingen rondom deze veelbelovende kunststof dan ook nauwkeurig in de gaten en hopen zo snel mogelijk met grotere hoeveelheden aan de slag te kunnen gaan.’

Bekijk hier de film van Maan Biobased Plastics