Direct naar content
Terug naar overzicht

Met de oplevering van zonnepanelen op de daken van het kantoor in Roermond en op het dak van het bedrijfsgebouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Heugem is de aftrap gegeven met de realisatie van een groot zonnepanelen project van Waterschapsbedrijf Limburg.

Sinds 1 september huisvest in dit kantoor ook Waterschap Limburg, het moederbedrijf.  Met de inzet van zonnepanelen wordt het Limburgse afvalwater steeds duurzamer gezuiverd: 33.000 zonnepanelen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Limburg gaan daar voor zorgen. Bestuurslid Michel Bouts: "Door inzet van zonnepanelen realiseert Waterschapsbedrijf Limburg in één klap de doelstelling om 40% van de benodigde energie duurzaam op te wekken."

Waterschapsbedrijf Limburg produceert jaarlijks 150 miljoen m3 gezuiverd afvalwater en vormt hiermee een belangrijke schakel in de waterketen. Het zuiveren van afvalwater kost veel energie. Op dit moment wordt al 28% van de energiebehoefte op duurzame wijze in eigen beheer opgewekt door het slib dat overblijft in het zuiveringsproces te vergisten en het biogas om te zetten in elektriciteit. "De inzet van zonnepalen verduurzaamt ons energieverbruik kostenneutraal met 12,3%  en levert ook nog een netto kostenbesparing op van gemiddeld

€ 230.000 per jaar op. We dragen dus  bij aan een beter milieu én we besparen een fors bedrag op onze energienota. Dat is een grote stap vooruit " aldus Michel Bouts, lid Dagelijks Bestuur Waterschapsbedrijf Limburg. 

Feiten en cijfers

  • Aantal zonnepanelen: 33.000
  • Energieproductie: 8.570.000 Kwh per jaar
  • Aandeel duurzame opgewekte energie: 12,3%
  • Totale investering  € 14.500.000