Direct naar content
Terug naar overzicht

Je omgeving is een ruimteschip.
Er is geen mogelijkheid meer voor nieuwe grondstoffen.
Je moet het doen met wat er al is.
Think like an astronaut!


In een toekomstige circulaire economie zijn deze stromen niet meer (ruim) beschikbaar. Dat betekent dus geen nieuwe grondstoffen meer, maar alles hergebruiken.In een ruimteschip is dat nu al zo, iedere gram die extra mee de ruimte in moet, kost veel extra brandstof. Water en voedsel moeten dus zoveel mogelijk hergebruikt worden en binnen in het ruimteschip worden geproduceerd met wat er al is.

Gebruik het perspectief van een astronaut om naar de stadswijk van de toekomst te kijken en laat daarbij alle bestaande beelden van stadsmanagement en status quo los. Stel nu dat een stadswijk als een ruimteschip functioneert en ook volledig zelfvoorzienend is qua energie, water én voedsel. Hoe zou zo’n wijk er dan uit zien, welke faciliteiten zijn nodig en vooral, hoe wordt het georganiseerd? Hoe kan zo’n wijk ook een toegevoegde waarde leveren voor de omgeving, zodat mensen er willen wonen?

Doe mee aan deze challenge en win!

De Energie- & Grondstoffenfabriek schrijft een challenge uit via Winnovatie, het innovatieplatform van de waterschappen en drinkwaterbedrijven. We willen graag van jou weten hoe een nieuw te bouwen stadswijk er uit ziet die volledig zelfvoorzienend is qua energie, water en voedsel. Welke partijen hebben welke rol en verantwoordelijkheden in deze wijk en hoe wordt het georganiseerd, betaald en onderhouden? Win met deze opdracht 450 euro cash en 7500 euro voor het uitwerken van het idee. Inschrijven kan tot 30 mei 2021. Op 28 juni maken we de uitslag bekend. Nieuwsgierig geworden?

Kijk hier en doe mee