Op 7 september staan innovaties op het gebied van water, voedsel, gezondheid en energie centraal tijdens het evenement ‘Making Waves’, dat plaatsvindt op de Afsluitdijk. Ook innovaties van de waterschappen worden gepresenteerd tijdens het evenement. Het project dat zich focust op het winnen van bioplastics uit afvalwater, PHArio, krijgt de mogelijkheid een pitch te geven tijdens dit innovatie-evenement.

‘Making Waves’ wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken. Het evenement is bedoeld als ‘springplank’ voor jonge, innovatieve ondernemers. Door hun ideeën en projecten kort te pitchen, krijgen zij de kans om in contact te komen met mogelijke partners of sponsors. Een aantal innovaties zijn mede door de waterschappen ontwikkeld.

Energie en grondstoffen

Tijdens ‘Making Waves’ is er ook aandacht voor verschillende innovatieve technologieën die worden ontwikkeld en gebruikt door de Energie- en Grondstoffenfabriek van de waterschappen. Bijvoorbeeld het terugwinnen van voedingsstoffen uit afvalwater en het terugwinnen van grondstoffen voor bioplastics uit zuiveringsslib. Dit wordt gedaan in het project PHArio. De initiatiefnemers krijgen tijdens het evenement de kans om hun project te presenteren op het podium. 

Andere innovaties van waterschappen

  • Rain(a)Way, regenwaterbestendige designbestrating.
  • Aquafarm – duurzame grondstoffen terugwinnen uit rioolwater.
  • Wetsus – duurzame technologie om fosfaat uit afvalwater te filteren.

Ideas from Europe

De meest vernieuwende innovaties die op het evenement gepresenteerd worden, gaan door naar de halve finale van ‘Ideas from Europe’, die in november in Estland wordt gehouden. De finale vindt volgend jaar in Nederland plaats. 

Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN, Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, en generaal Tom Middendorp zijn sprekers op deze dag.

Kijk hier voor meer informatie:

Bioplastics uit afvalwater
Rapport project PHArio
Website Making Waves
Website Ideas from Europe