Direct naar content
Terug naar overzicht

Harnaschpolder, de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, gaat groen gas produceren. Dit gas wordt geleverd aan de transportsector en is jaarlijks goed voor het vergroenen van 30 miljoen kilometer wegtransport: dat is 750 keer met een vrachtwagen duurzaam de evenaar rond.

Het Hoogheemraadschap van Delfland en Delfluent Services (Evides Industriewater) hebben op afvalwaterzuivering Harnaschpolder een installatie gebouwd die biogas - dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater - omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Tijdens de bijeenkomst ‘Harnaschpolder op groen’ op 28 november jl. werd deze installatie officieel geopend door Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides en hoogheemraad Ruud Egas van Delfland.

Egas: ‘Op onze afvalwaterzuiveringen maken wij mooie stappen op de weg naar een klimaatneutraal Delfland. Het omzetten van biogas naar groen gas is daarvan een voorbeeld. Wij zijn daarmee in 2018 begonnen op onze zuivering De Groote Lucht in Vlaardingen. Nu hebben wij samen met onze partner Delfluent Services ook een groengasinstallatie gebouwd op de grootste zuiveringsinstallatie van Nederland. Ik ben daar ontzettend trots op.’

Ottolini: “Evides heeft als doel om in 2025 klimaat- en energieneutraal te zijn. Daarbij willen we samen met onze partners actief bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. De groengasinstallatie op Harnaschpolder is daar een succesvol voorbeeld van, dat veel energie en grote milieuwinst levert.”

Op AWZI Harnaschpolder zuiveren Delfland en Delfluent Services in totaal zo’n 71,5 miljard liter afvalwater per jaar. Het groene gas wordt geleverd aan het netwerk van Westland Infra.

Tijdens opening werd door middel van licht de zuivering één avond in het groen gezet.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland