Direct naar content
Terug naar overzicht

De waterschappen hebben met bioplasticsproject PHA2USE goed gescoord in Nederland en Europa de afgelopen weken. Op 14 maart reikte staatsecretaris Vivianne Heijnen de Circular Award uit onder toeziend oog van conferentiebezoeker Maxima. Een week later nam dagelijks bestuurslid Niels Mureau (waterschap Brabantse Delta) de European Public Sector Award (EPSA) in ontvangst. Dit is een prijs voor duurzame innovaties van overheidsinstanties op alle niveaus in Europa! Mooie reclame voor de Nederlandse waterschappen om uit 27 landen en 151 inzendingen als nummer 1 uit de bus te komen!

Met dit PHA2USE zetten de waterschappen zich nadrukkelijk in de schijnwerpers. Binnen het verband van de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF) werken vijf waterschappen samen met HVC en technologiebedrijf Paques Biomaterials BV aan de productie van een natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater met als merknaam Caleyda.

Hoe wordt het gemaakt?

Het geheim van de natuurlijke plasticvervanger zit in het slib, het restproduct van de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Dat slib bestaat voor het overgrote deel uit bacteriën. In een speciale proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend. Daardoor produceren ze extra van de stof polyhydroxyalkanoaat (PHA). Die stof vormt de basis voor deze natuurlijke plasticvervanger.

Wat zijn de voordelen?

Bedrijven kunnen nu Caleyda kiezen voor toepassingen waar zij fossiel plastic voor gebruiken. Het materiaal heeft de voordelen van plastic maar niet de nadelen. Het is licht en goed in vorm te brengen. Het is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar. Dit materiaal heeft een snelle afbreektijd onder natuurlijke omstandigheden. Binnen een jaar is het in de bodem afgebroken.

Wat zijn de mogelijke toepassingen?

De eerste kilo’s Caleyda zijn overhandigd aan het bedrijf Maan Group. Dat bedrijf maakt er afbreekbare plantenpotjes van (growcoons) en test die in de teelt van gewassen. Jaarlijks stoppen kwekers honderden miljoenen potjes in de grond. De toepassing van Caleyda kan milieuwinst opleveren omdat de ‘growcoons’ volledig circulair zijn en zo het fossiele plastic vervangen. Twee andere producenten proberen de natuurlijke plasticvervanger ook uit. De samenwerkingspartners zien legio mogelijkheden voor de toekomst. Van schoenzolen tot landbouwplastic. Maar ook voor toepassing in bouwmaterialen zoals zelfhelend beton in tunnels en kelders.