Direct naar content
Terug naar overzicht

De waterschappen dragen op de Dutch Design Week, die van 22 tot 30 oktober in Eindhoven plaatsvindt, de circulaire boodschap uit: probeer zoveel mogelijk grondstoffen weer opnieuw te gebruiken.

De Dutch Design Week is het grootste designevenement van Noord-Europa. Elk jaar worden op dit evenement werk en concepten van ruim 2.500 ontwerpers gepresenteerd aan meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Ambities voor duurzaamheid

De Dutch Design Week onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst en sluit daarmee goed aan bij de ambities van de waterschappen. De waterschappen zijn altijd op zoek naar innovatieve manieren om energie te besparen, terug te winnen en op een duurzame manier te produceren.

Energie en grondstoffen

De waterschappen zien bijvoorbeeld veel kansen voor het terugwinnen van energie en grondstoffen. Door toepassing van nieuwe technieken kunnen schaarse stoffen, zoals fosfaat en cellulose, uit afvalwater worden teruggewonnen. Ook met de productie van biogas uit afvalwater hebben de waterschappen afgelopen jaren grote stappen gezet.

Cellulose uit afvalwater

In opdracht van de Energie- en Grondstoffenfabriek, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterschap Aa en Maas maakte ontwerpster Nienke Hoogvliet een tafel en lampen van cellulose, een materiaal dat teruggewonnen is uit afvalwater.

De 4 meter lange tafel bevat 8 lades, die elk een verschillende toepassing van cellulose bevatten. Zo legt het ontwerp de nadruk op de mogelijkheden van herwonnen grondstoffen. De stand van de waterschappen bevindt zich in het Klokgebouw, plaats 4.06.

Meer informatie over Dutch Design Week